Hoppa till innehållet

Konkurrenskraft 2030 – ett hållbarhetsprojekt

Norrbottens Bildemontering deltar just nu i projektet Konkurrenskraft 2030, som ska hjälpa företag att ta nästa steg i sitt hållbara företagande.

– Vi på NBD vill vara en positiv kraft och har som målsättning att vara drivande i branschen när det gäller hållbarhetsfrågor. Det är bland annat därför vi medverkar i detta projekt, säger Sara Forsman, vd på Norrbottens Bildemontering.

Namnet Konkurrenskraft 2030 är en blinkning till Agenda 2030 – de globala hållbarhetsmålen, som täcker allt från miljö till jämställdhet och ekonomi.

 Johanna Sjögren, rådgivare inom affärsutveckling på Almi Företagspartner Nord, förklarar att de ser det som en konkurrensfördel att jobba mot Agenda 2030.

 – Norrbottens Bildemonterings medverkande är superintressant. Vi har lärt oss att de har hållbarhet i sin kärna. De om något företag kan göra stor skillnad, säger Johanna.

Norrbottens Bildemontering har sedan tidigare ett pågående miljö- och kvalitetsarbete.

– Det är kul att de tagit fram en så ambitiös vision där hållbarhet genomsyrar alla bitar i företaget, bland annat att vara en stark och hållbar arbetsgivare där anställda känner trygghet. Det kräver ekonomisk stabilitet och ett inkluderande synsätt. De har tänket redan!

Bakom projektet står Energikontor Norr i samarbete med LTU, Almi Företagspartner Nord och Företagarna Norrbotten. Monica Kutics Normark, affärsutvecklare på Energikontor Norr, förklarar att syftet med projektet, som startade 2019, är att utveckla hållbarhetsarbetet bland små och medelstora företag från Norrbotten och Västerbotten.

– Företagen har kommit olika långt i sitt hållbarhetsarbete, vi ska hjälpa dem att ta nästa steg och få mer insikt. Under projektets gång ger vi förslag på hållbarhetsåtgärder som berör de sociala, ekonomiska och miljömässiga inom företaget, samt konkreta klimatåtgärder och energieffektiviseringar samt som ger en kick i rätt riktning, säger Monica.

Målet är att hjälpa minst 35 mindre företag i Norrbotten och Västerbotten, upp till cirka 50 anställda inom olika branscher. I projektet erbjuds bland annat hållbarhetsanalys, coachning, nätverk och hjälp till handlingsplan.

– Hela Norrbottens Bildemonterings verksamhet är hållbar, med en cirkulär affärsmodell rakt igenom. Dessutom är det väldigt roligt att det är fem kvinnor som äger företaget. Jämställdhet och minskad ojämlikhet är ju två av de globala målen. Vi ser fram emot att vara med på en del av deras hållbarhetsresa! 

Projektet pågår i två år till. Läs mer om projektet hos Energikontor Norr eller Almi.

Finansiärer är Energikontor Norr, Europeiska regionala utvecklingsfonden, Energimyndigheten, Region Norrbotten, Sparbanken Nord och Almi.

 

By Formsmedjan. Powered by Yago