Hoppa till innehållet

Sälja eller skrota bilen?


Är du i tankarna att göra dig av med din gamla bil? Undvik att bli lurad genom att ta till försiktighetsåtgärder – eller överväg att skrota bilen istället.


Om du har ett gammalt fordon som inte längre används eller är för dyrt att köra/reparera kan det hända att du funderar på att sälja. Tyvärr finns det en del oseriösa köpare. I värsta fall kan du bli stående som ägare, eller att den nya köparen inte hanterar bilen miljömässigt.

Här nedan kommer några tips för dig som vill sälja- eller skrota din bil tryggt.

Undvik att bli lurad vid försäljning

Kontrollera köparens identitet
Be om att få se identitetshandlingar innan du säljer. Om personen vill provköra fordonet, kan du begära att få se körkort samt följa med i bilen. Se upp för förfalskade körkort.

Se till att pengarna för köpet betalas
Lämna över bilen först när köpet gått igenom. Swish är ett tryggt betalsätt och gäller upp till 150 000 kronor. Pengarna kommer in på kontot samtidigt som den som swishar inte kan ångra sig. Banköverföringar kan dras tillbaka och postväxel kan förfalskas. Kontrollera att köpet gått igenom.

Har bilen bytt ägare?
Ägarbytet måste registreras – se till att detta blir gjort, och att den nya ägaren inte uppgett falsk identitet. Annars kan du bli kvar som ägare. Lämna inte över registreringsbeviset till köpare, utan skicka själv in det till Transportstyrelsen via brev. Har köparen inte betalat dig ännu, bör du ej skriva över fordonet innan det är utfört.

Se upp för (falska) förmedlare
Risken är att du får ett skambud, eller att förmedlaren säljer bilen vidare och pengarna inte kommer dig tillhanda.

Var vaksam på vad du signerar med E-legitimation
 
Ägarbyte går idag att göra med Transportstyrelsens app – Mina fordon, ägarbyten i appen går endast göra mellan privatpersoner/enskilda firmor, ej med övriga juridiska personer. I appen använder man Mobilt Bank-ID/E-legitimation, körkortsnummer och den QR-koden som finns på registreringsbeviset. Har registreringsbeviset inte någon QR-kod, måste ägarbytet göras genom att man skickar in det via brev till Transportstyrelsen. Bedrägeri med Bank-ID kan förekomma, var därför vaksam med vad du blir ombedd att signera i mobil-appen, köpare kan försöka komma in i din mobilbank för att kapa ditt konto.


Länk info om Transportstyrelsens app – Mina fordon:
https://www.transportstyrelsen.se/sv/Om-webbplatsen/Transportstyrelsens-app---Mina-fordon/

 

Varningstecken för oseriösa köpare

  • Kapade Facebookkonton som annonserar att de vill köpa bil eller endast registreringsbevis.
  • Någon knackar på och erbjuder sig att köpa din bil.
  • Någon ringer upp dig, för att köpa din bil.
  • Kontakt via sms eller e-post från köpare i utlandet, men även inom Sverige.

Fördel med att skrota bilen 

Väljer du att skrota din gamla pärla finns de fördelar med det.

Vissa delar av din bil kan faktiskt fortfarande komma till nytta för någon annan, samtidigt som du gör en god insats för miljön.

Vi återvinner fordon på ett miljöriktigt sätt, dränerar och sorterar material samt avregistrerar fordonet. Lämnar du in ditt fordon till oss för skrotning, hamnar fordonet inte ute i naturen där den blir stående och förorenar. Personalen har den utbildning som krävs för att hantera din bil och vi arbetar med seriösa transportörer som kan hämta fordon.

Återvinn din bil hos oss och var delaktig i att göra Sverige till ett hållbart samhälle.

Vi är anslutna till BilRetur och godkända av bilproducenterna.

Välkommen att lämna in ditt fordon gratis hos oss.

Köper vi fordon av privatpersoner/företag?

Vi köper i huvudsak in skadade/krockskadade fordon från försäkringsbolag. Inköp av fordon från privatpersoner eller företag hör inte till vanligheten, detta har endast skett ifall vi har en eftermarknad på fordonsdelarna.


Det finns många som försöker att utnyttja andra, men vi hoppas att denna text har gett er lite bra tips på hur ni kan undvika oseriösa aktörer som vill köpa ert fordon. 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna och erbjudanden av oss.

Hej! Hälp oss att göra nbd.se ännu bättre.
Öppna enkät
By Formsmedjan. Powered by Yago